Здраве и красота

3 начина да извадим кърлеж

26.05.2011г. / 17 17ч.
Надежда Маринова
3 начина да извадим кърлеж

Кърлежите обичат влажно и топло, а май месец им предлага чудесни условия за размножаване. Съответните здравни органи пръскат срещу кърлежи софийските градски паркове няколко пъти през пролетта и лятото. Но това изобщо не е достатъчно, защото дори и след обработването на тревните площи, гадинките са налице. Това може да ви го каже всеки собственик на куче, който разхожда всекидневно домашния си любимец. Затова налягалите по тревата хора, които нехаят за грозящата ги опасност, са истински авантюристи.

Освен в парковете, кърлежи могат да ви полазят и при извънградските разходки. В този случай абсолютно задължително е да си носите в раницата пакет за спешно вадене на кърлежи: пинсети, памук, гумени ръкавици, спирт, йодасепт.

Ето три начина за вадене на кърлежи:

1. Лидокаин спрей – от аптеката (Не е сигурно, че ще ви го дадат без рецепта. Уверете се, че не сте алергични към лидокаина). Напръскайте кърлежа и изчакайте 1 минута, докато се замае. Издърпайте го внимателно с пинсета, след като сте си сложили ръкавици на ръцете.

2. Със зехтин или със спирт – с памуче, натопено в зехтин или спирт задушете за 1 минута кърлежа, след което го извадете внимателно с пинсета. Няма нужда изобщо да въртите кърлежа в която и да е посока.

3. Със специална пинсета (щипка) за кърлежи от ветеринарната аптека. С нея става най-лесно.

След като извадите кърлежа, проверете дали е излязъл целият, дезинфекцирайте мястото с йодасепт. Занесете кърлежа да го изследват в лаборатория, за да ви кажат дали не е опасен и да ви е заразил с лаймска болест. До там го съхранявайте в шишенце със спирт.

Когато си намерите кърлеж, трябва да го извадите колкото се може по-скоро. Ако сте в София:

  • в „Пирогов“ ще ви го извадят срещу такса, защото нямате направление от личния лекар, а не е спешен случай. Така поне се е случило наскоро с моя позната.
  • ветеринарните кабинети нямат право да вадят кърлеж от човек.
  • личният лекар ще ви го извади, ако имате луд късмет да е на смяна и ви се ходи до кабинета му. В противен случай всеки лекар в коя да е болница, здравен център или поликлиника ще ви го извади срещу такса от поне 10-15 лв.

Репелентите не винаги помагат, но все пак е по-добре от нищо. Дългите крачоли и дългите ръкави също не дават гаранция 100 %, ако решите да полежите на тревата. Освен това при 30 градуса жега ние се обличаме леко, с къси ръкави и къси панталони, а не се опаковаме като за експедиция в джунглата.

След тази полезна информация ви пожелавам приятна разходка в планината и в градските паркове. И задължително след това вкъщи се проверете за кърлежи. Те обичат да се впиват както по меките части на тялото, така и навсякъде – по корема, по слабините – в гънките на краката при интимните части, под мишницата, на тила на главата и др. Без да изпадаме в параноя, смятам, че е в духа на реалистичното, практично и здравословно мислене да забравим пикниците, ходенето боси с цел събиране на роса или енергия от земята и други подобни интимни отношения с майката природа. Много обичаме природата, но се оказа, че трябва да се пазим от нея!

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анти кърлежко ( преди 5 години )
Дами внимавайте моля ви с ваденето на кърлежи защото е лесно, но твърде специфично и ко не се направи правилно може да доведе до сериозни усложнения. (cut)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Васил ( преди 7 години )
Аз много пъти съм вадил успешно кърлеж чрез въртене. Никога не съм го късал. При теглене без въртене, почти винаги, кърлежът се къса. Не разбрах, защо не бива кърлежа да бъде дърпан с голи пръсти, без ръкавици? Настъпване на инфекция през здравата кожа на пръстите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
доктор ( преди 9 години )
Моля, не се опитвайте да вадите кърлеж по описаните методи!!!Това кърлеж да се пръска с лидокаин, да се потапя в мас, олио ит .н. са абсолютно погрешни неща!Вади се ВЕДНАГА, щом се открие. С пинсета, но не тези, които са описани. Най- добре с пинсети, които са с плосък връх. Специални пинсети за вадене на кърлежи май не се продават в Бг, а и не са толкова успешни, колкото се твърди.Кърлежът се захваща с пинсетата максимално близо до кожата, за главата му и след това се тегли навън, БЕЗ ДА СЕ ВЪРТИ НАНИКЪДЕ!!!Внимава се да не останат части от него в кожата, евентуално се опитвате с игла да ги извадите както се вади треска, забита в кожата, но най-добре, ако имате съмнения, че е станало така, се обърнете към хирург. Мястото се дезинфекцира, и се прави *** (от лекар). Ако нямате пинсета и сте в полеви условия, може с ръка, но задължително с ръкавица. Кърлежът не се мачка, а се гори. Евентуално може да го занесете за изследване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар