Село на бунт срещу фермер, сеел кърлежи

Кметът на с. Калековец Йордан Цаков

Пловдивското село Калековец се разбунтува срещу фермер, който отглежда над 100 овце в двора на дома си. Къщата на Стоян Гогичев се намира само на стотина метра от центъра. Стадото му минава през почти цялото село, отивайки на паша. Местните се оплакват, че животните замърсяват улиците с фекалии. Съседите на Гогичев са вдигнали ръце.

"По всяко време се носи смрад. Не можем да си отворим прозорците. През лятото ни нападат кърлежи", твърдят комшиите. В жалба до кмета Йордан Цаков те настояват овцете да бъдат изведени от Калековец, както са направили други двама стопани.

"Направих проверка и написах акт на Гогичев за лоши санитарни условия. Очаквам от община "Марица" да му наложи максималната глоба от 1500 лв.", коментира Цаков. Той добави, че няма механизъм, по който фермерът да бъде принуден да отглежда добитъка си извън селото. Самият животновъд бил категоричен, че няма да изведе стадото. Държал се агресивно и заплашвал тези, които му правели забележка. Кметът е сезирал за проблема със замърсяването на Калековец компетентните институции - Агенцията по безопасност на храните, Районната здравна инспекция, Дружеството за защита на животните.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене