Как лесно се маха кърлеж

кърлежСнощи видях, че ми се е забил кърлеж. Поръсих го обилно с бяла пудра против кърлежи, която слагам на кучето. След по-малко от 15 минути кърлежът сам се измъкна и тръгна да се разхожда. Тогава го хванах и ...
Надявам се да не е бил зарáзен.

Иначе може да прочетете из Интернет, че е ГРЕШНО да се маже с мазнина, за да се задуши, защото преди да умре повръщал заразите в кръвта ви. Както и че е ГРЕШНО да се върти (без значение в коя посока) - хоботът му няма резба :) Също така се препоръчва, като се отстрани да се изгори, за да не пренесе заразата, макар и мъртъв.

Снимка: Richard Bartz

ВАЖНО! - Промяна на избирателната система

Коментари

Най-лесно - режеш скилидка

Най-лесно - режеш скилидка чесън на две и го потъркваш леко. Излиза сам веднага.

забит в човешко тяло кърлеж

С пресата стиснах скилидка , направо покрих кърлежа с пастата, но не излезе сам, камо ли веднага! Хванах пинсетата и го извадих!

Не е правилно да се маже с чесън, нафта, паста за зъби

Всяко мазило стресира кърлежа и това е предпоставка да се изплюе в кръвта ви, а вече ако това се случи и кърлежа е бил заразен, то шанса да за заразите е огромен, разбира се и имунитета на човека е важен, но в днешно време има ли толкова здрави хора :). Пазете и не мажете кърлежа,а директно го вадете внимателно с пинсета и то в посока противоположна на забилия се хобот.

Отстраняване чрез въртене

За повече от 20 години съм отсранил доста кърлежи от себе си от какви ли не места, понякога и доста трудно достъпни. Махал съм и на близки и приятели. В последните години използвам същия метод и за кучетата ни - само чрез въртене. Използвал съм пинсети и конци (на ножчето ми има пинсета + добавка от мен телче за стягане), дори и дълги косми, поради липса на конци. Много рядко съм слагал спирт, по простата причина че предимно нямам в себе си, както и чесън и каквото и да е друго средство за дезинфекция.

Това не се препоръчва!

Сигурно може да се махне и само с издърпване, както съм виждал да се прави много пъти с кърлежи върху кучета, НО ТОВА НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА!

Обяснението е, че така хоботът му може да остане вътре в кожата. Няма логика и да се върти, защото хоботът му няма резба и въртенето по-скоро може да го усуче и той да се скъса по-лесно.

Всяко насилие върху кърлежа може да го накара да повърне в кръвта на човека, с което да пренесе зараза.

Мина една година

Мина една година и на мен ми няма нищо. Ако кърлежът ме беше заразил с лаймска болест мисля, че до сега това щеше да си проличи.

Слушайте ся от селянин как се

Слушайте ся от селянин как се маха кърлеж, без да го въртиш по стрелката на часовника или водомера, без  да търсиш пудри и да го чакаш да се накани - реже се една скилидка чесън и се натърква САМО ВЕДНЪЖ върху кърлежа. Той си излиза САМ, и то ВЕДНАГА. Толкоз. Не мога да си обясня що никой не го знае (или поне не го препоръчва) тоз метод.

от селянин как се вади кърлеж

Методът с чесън е БЕЗОТКАЗЕН! Нямам наблизо нито лекар, нито магазин за пудри; след като цели 6 часа държах буца плътен вазелин върху кърлежа, той все още се държеше здраво. После прочетох тук за чесъна - отървах се лесно и просто за 2 минути! БЛАГОДАРЯ ТИ, АНОНИМЕН !

премахване на кърлеж

Наистина метода с чесъна е безотказен.Благодаря Ви за споделеното!

премахване на кърлеж

Много ви благодаря за това с чесъна!На мен не ми се вярваше,че става така лесно,но преди малко сама го пробвах и се получи веднага,само за около 2 мин.А кърлежа беше голям,колкото малка слива,представете си колко време е пил от кръвта на кучето ми!Благодаря Ви!

Аз още вчера имах кърлеж и ме

Аз още вчера имах кърлеж и ме е страх да отида на лекар, какво да правя

:D

:D

chesana

ne pomagaaaaa tozi chesan pri taralejiiii ne mi pomogna .nqkoi ima li metodi za vadene na kurlej ot taralejjjjjjjjjjj pomosht.

Пудрата!

По-горе съм писал за пудрата. Пробвахте ли с нея?

Тва с чесъна , май не бачка

от 3 минути го търкам с вече 4та половинка от скилидка чесън, всичко вони на чесън ,а кърлежът мръдна 3 пъти с пипала след което ме оте*а отвсякъде и просто си седи там. Кракът ми е малко по-космат и може би малко пречи на процеса,но не мисля че е чак толкова зле, че да не може да излезе ..

ацетон

Държите върху забития кърлеж памук напоен с ацетон /лакочистител/ 2-3 мин.
Гадината умира ведната, няма време нито да смуче нито да повръща.
Действа безотказно. Извадете го след това, все пак не е добре да седи като мъртво тяло.

Дали не повръща?

Това, че няма време да повръща не звучи много убедително.

Ацетон?

е нали и кучето ще умре или ще се отрови? Там е пробито до кръв все пак.

Сега ще пробвам с чесън :)

Skusan kurlej

V kucheto mi se zabi kurlej nad okoto i pri vadeneto se skusa i glavata mu ostana vutre! kak da go izvadim ili sam shte padne? Pruskam fo redovno s frontline 50 ml ,no iavno e pulno...
Blagodaria!

Как се маха глава на кърлеж?!?!?!

Помощ!!
На кученцето ни се заби кърлеж над окото! Отидохме при прадядо да го извади , но беше неуспешно, защото главата му остана вътре! !!! Моля кажете какво да правя ! Притеснявам се😭😭😭😭

мръсни гадини

Какви са вашите методи? Най лесно се маха кърлеж със сапун! Пада още като го търкаш!

Чесън

С чесъна излезна от кожата ми сам за не повече от минута. Голямо благодаря!!!

Това с чесъна не действа или

Това с чесъна не действа или пък само понякога. На мен лично не подейства. Най-добре е да НЕ се върти на никоя посока, да НЕ се маже с каквото и да било, да не се търка както и с каквото и да било. Трябва да се отстрани с пинаети, като се захване въжможно най-близо до кожага т.е. при основата на главата му и бавно и внимателно да се издърпа нагоре докаго не излезе главата му. След това се изгаря, тък каго излиза ЖИВ. Не се стиска защото се пръска. И преди и след процедурата се дезинфекцира кожата с йод задтължително.

Изваден курлеж

Браво за съвета на селянина. Метода работи безотказно.Преди малко го приложихме върху една от котките ни. :)

Кърлеж и куче

Кучето ми е с каишка против кърлежи и въшки - Bayer.работи 5 месеца безотказно. Единственното, е че понамирисва каишката, еле па като се намокри.
Няколко пъти забелязвам, че гадовете не само не се забиват по кученцето, ами стоят по козината известно време след което падат сами, като замаяни ..........

махане на кърлеж със съпун

Вземате малко памук и после го поливате с вода и ОБИЛНО го натърквате със съпу и сапунения памук го слагате върху ГАДНИЯ КЪРЛЕЖ и изчаквате около 3 минути после завъртате по часовниковата стрелса и се вади целия .Ако не е излязал !!! ПАК сложете насъпонисания памук и
изчакаите около 20-40 сесунде и завъртете пак и готово кърлежа излиза .НОО не забравяйте,че времето за чакане зависи от големината на кърлежа.Колкото по-голям повече съпун и време ще трябва но винаги става от 2-6 минути все пак не е много време :)

Относно чесъна

Благодаря много и сърдечно на съвета на селянина 3 кърлежа имаше и трите за по малко от минута и падат сами, после само ги изгорихме или хвърлихме в канала. Работи безотказно!!!

Благодаря на селянина за

Благодаря на селянина за чесана.

Помощ , пробвах всичко чесъна

Помощ , пробвах всичко чесъна , пудрата и олиото ... не пада , малък и здраво забит е

Чесън

Вище сега със чесъна явно става само при някои кърлежи защото те са три вида и има едни със по твърда корубина и едни с мека и затова при тези с твърдата сигурно не става

вадене на кърлеж

Никакви спиртове, ацетони, мазнини, пенсети, атомни бомби :) !
Само наплюмчен пръсти търкане - така, че да се завърта - обратно на часов. стрелка - излиза си сам и жив ! НО - НЕ ДА СЕ ХВАЩА И ДА СЕ ВЪРТИ - просто се се върти влажният пръст над него - с лек натиск !

вадене на кърлеж

Това с наплюнчения пръст работи.Околу десет завъртания обратно на часовниковата и излезе.БЛАГОДАРЯ!!!

махане на кърлеж

Най-лесно и просто се оказа махането с течен сапун. Днес и аз и дъщеря ми имахме. На мен, мъжът ми го извади с пинцети, но за дъщеря ни не рискувахме, тъй като при мен остана част от хоботчето. Заведохме я при дежурен лекар. Докторицата сложи на една марля течен сапун и я задържа за малко върху мястото без да притиска силно. Гадинката излезе за около минута! Препоръчвам с две ръце ☺

селянка

Това с чесъна е супер! Минута време. Гледах скилидките да са сочни, и при натъркването не натисках прекалено. Но гадината не се извади сам, както някои може би очакват - само че тотално се отпусна, не се стискаше в мястото (май "загуби съзнание") и много лесно го отстраних с пинсета, вертикално нагоре. Благодарности на "селянина"!

Кърлежи - гадини малки

Здравейте,
детето ми имаше кърлеж и жена ми го извади, просто го хвана и го махна.
Аз не съм запознат, но нужно ли е да се правят изследвания за нещо и какви точно.
също така незнам дали е истанало хоботче, защото нищо не се вижда.

Лидокаин

Често ми се случва да ми се забиват кърлежи защото прекарвам доста време на пчелина ми а той е на поляна. Ако съм го видял навреме пръскам веднъж с Лидокаин и за няколко секунди той побягва. Ако е стоял повече време забит пръскам по няколко пъти през 20 секунди докато спре да мърда и го вадя с пинсета. За Лидокаина ми го каза лекар и ми обясни че от него се задушавал.

Всички

Пробваме всякакви начини и не става!!!!!!!!!!!!Помощ!!

Преди малко видях че ми се е

Преди малко видях че ми се е забил кърлеж и взех ацетон сложих си малко на памука сложих го върху градинката и след 2-3мин умря и го махнах

karleji

Zdraveite izvinqvam se za pravopisa no na tel nqmam Bg .
Imam malki syxozemi kystenyrki 🐢🐢🐢🐢 dnes zabelqzax 4e sa palni s malki karleji :( dosta izvadix s pinseta no namiram owte qvno novorodeni mnogo malki karleji koito xodqt KAK MOGA DA GI YMARTVQ DA IZ4EZNAT?

Хора не експериментирайте с ваденето на кърлежи

Ако не се извади правилно знаете ли каквио усложнения могат да настъпят. Ето тук е обяснено много добре как да се вади кърлежа правилно: https://vrediteli.bg/kak-se-maha-karlej, разбира се има и доста материи на английски и руски език из нета.

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong><font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Mark language-dependent sections with == lc == where lc (or lc-xx) is a language code, other or all.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.