Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2012 10:38 - Кои са най-опасните болести пренасяни от кърлежи?
Автор: vrediteli Категория: Хоби   
Прочетен: 4526 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.12.2013 09:03


Защо кърлежите са толкова опасни за човека и какви болести пренасят?

         Кърлежите са най-опасните насекоми населяващи територията на Република България поради факта, че са преносители на множество болести за човек, за които ако не бъдат взети правилни и навременни мерки могат да доведат до летален край. Сред най-опасните болести пренасяни от тях са: Ку-треска, Лаймска болест, Марсилска треска и Кримска-конго хеморагична треска. Ето и кратко описание за самите болести пренасяни от кърлежи.                                               Ку-треска

При Ку-треската основния причинител са предимно кравите, овцете и козите, както и други селскостопански животни. За самите животни инфекцията обикновено протича без клинични прояви, но за хората не така. Най-лошото е, че човек се заразява при вдишване на пръски или прах, съдържащи причинителя или при консумиране на заразени продукти.

Характерни сомптопи за заболяването са високата температура мускулните болки, втрисане, болки в главата, отпадналост. Много често болния от Ку-треска развива пневмония. В някои случаи след години заболяването може да хронифицира като засегне и сърцето.

        За щастие днес ако бъде диагностицирано на време заболяването Ку-треска е лечимо, чрез антибиотици.

      За да се предпазим от Ку-треската е важно млякото да се консумира само след като е преминало термична обработка и бременни, болни с вродени или придобити клапни увреждания и лица с подтиснат имунитет да не се занимават с извършване на дейности, свързани с възможен контакт с причинители и носители на Ку-треската.


                             Лаймска болест

Другата опасна болест пренасаняна от кърлежите е
Лаймската болест и всъщност е една от най-разпространените и предаванвани от кърлежи инфекции в България. Между 20% и 30% от възрастните иксодови кърлежи и 10% от нимфите им са заразени с причинителите на Лаймската болест. Най-често в началото на болеста ухапаното място се зачервява с диаметър около 5 см, като много често размера бързо се увеличава. Освен зачервяването могат да се наблюдава: увеличение на лимфните възли в областта на ухапването, отпадналост, температура, болки в мускулите и ставите, невралгия, главоболие. Най-опасното е, че понякога симптомите могат да изчезнат и без лечение, но причинителят остава в организма и заболяването може да прогресира. Вторият стадий се развива месеци след инфектирането. В тази фаза пациентите често съобщават за умора, проблеми с концентрацията и световъртеж. Типични са кризите на изпотяване и епизодите със силно учестен пулс. Характеризира се с някоя от следните клинични прояви - неврологични, ставни, очни, засягане на сърцето, множествени червени петна по кожата.
        Третият стадий са усложненията от нелекуваната Лаймска болест, които могат да настъпят няколко години след самото заразяване.
Добре е да знаете, че лечението на Лаймската болест се определя от стадия на болестта. Препоръчват се високи дози антибиотици и при нужда повтаряне на лечението, вместо твърде продължителна терапия. Възможни са рецидиви дори след месеци и години по-късно.   Марсилска треска

   Това е другото най-разпространен заболяване пренасяно и предавано от кърлежи. Най-често заразяването става при ухапване от кучешки кърлеж, но не са редки случаите когато това става при попадане на телесното съдържимо на кърлежа през конюктивата на човек - при размачкването му с пръсти.


        Марсилската треска е най-разпространене в Южна България и по Черноморието.
      Характерно е, че на мястото на ухапването често се появява неболезнено тъмно петно, покрито с тъмна коричка, което много често остава незабелязано. След скрит период от 3 - 7 дни заболяването започва с висока температура, силно главоболие, мускулни ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите. След 3 - 4 дни се появява характерен едропетнист обрив по цялата тяло, включително по дланите и стъпалата.

         Бъдете много внимателни и бдителни, защото при нелекуваните случаи може да се стигне до тежко засягане на черния дроб, нервната система и бъбреците, както до поява на кръвоизливи. Имайте предвид, че през последните няколко години се наблюдава зачестяване на тежките форми на тази болест предавана от кърлежи.
          При своевременно и адекватно антибиотично лечение настъпва оздравяване и пълно възстановяване.

 

Кримска-конго хеморагична треска

            Кримска-конго хеморагична треска е най-тежко протичащата, но за щастие най-рядко срещаната болест, пренасяна с кърлежи.

          Освен чрез ухапване от кърлеж заразяването може да стане и при допир с кръвта на болния по време на неговото изследване, обслужване или при медицинска манипулация.
         Кримската-конго хеморагична треска започва с грипоподобни оплаквания - висока температура с втрисане, главоболие, мускулни болки. Появяват се обилни кръвоизливи от кожата венците и вътрешните органи. Може да доведе до смъртен изход. Възстановяването е продължително. Лечението задължително се провежда в инфекциозно отделение.

      Професионално застрашените могат да се предпазят от заразяване, като профилактично се имунизират с ваксина.

      Имайки предвид гореспоменатите факти и опасностите от пренасяне на изключително опасни за човека болести ви съветваме минимум два пъти годишно да правите обработки срещу кърлежи във вашите обекти и най-вече тревните площи – градинки и паркове. За намаляване опасноста от кърлежи е добре да поддържате и максимално ниска тревата.

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vrediteli
Категория: Хоби
Прочетен: 113134
Постинги: 13
Коментари: 4
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031