Ку-треската се разпространява от кърлежи

И домашни любимци
Обновена: 22 мар 2013 14:16 | 22 мар 2013 14:14,
2
Ку-треската се разпространява от кърлежи
Източник: Reuters

 1.  Какво представлява Ку-треската?

 
Ку-треската е инфекциозно заболяване по хората и животните, причинявано от бактерията Coxiella burnetii.
 
2.  Как става заразяването?
 
Бактерията се среща по селскостопанските и домашните животни – крави, овце, кози, кучета, котки и др. Най-често, човекът се заразява при вдишване на спорите на бактерията или контакт с храни – мляко или млечни продукти, в по-редки случаи това може да стане и при ухапване от кърлеж.
 
3.  Какви са симптомите на заболяването?
 
Инкубационният период може да варира в широки граници – 10 – 40 дни, макар че най-често продължава 2 – 3 седмици. Симптоматиката започва внезапно и силно наподобява грип – неразположение, силно главоболие, болки в мускулите и ставите, загуба на апетит, суха кашлица, гадене, повръщане и повишаване на температурата. Постепенно Ку-треската преминава в атипична пневмония. В по-редки случаите, бактериите могат да причинят хепатит с неразположение, треска, уголемяване на черния дроб и болка в областта на корема.
 
Сериозно, потенциално фатално усложнение на Ку-треската е ендокардит, който се развива при хронифициране на инфекцията.
 
4.  Как се поставя диагнозата?
 
При Ку-треската лабораторните изследвания не търсят самия причинител, а антителата срещу него. Това са т.нар. серологични реакции. Измерването на антителата в кръвта, също така, позволява оценяване на продължителността на инфекцията. Високите нива на антитела показват, че инфекцията се развива от много време, докато ниските показват, че инфекцията е остра или субхронична.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Пеци преди 11 години
А ЛУ-треската се заразява от луди