антибиотичнолечениеДоц. Радка Комитова завършва медицина в Медицинския университет в Пловдив. Работи като инфекционист от 25 години. Научните й интереси са в областта на зоонозите и особено на кърлежово-преносимите зоонози, инфекциозните екзантеми, нововъзникналите инфекции, ваксините и инфекциите, свързани с медицинското обслужване. Съавтор е на четири учебника и учебни помагала, както и на две монографии. Има повече от 60 публикации и над 140 участия в научни форуми в страната и чужбина. 

Доц. Комитова, добре известно е, че инфекциите, пренасяни чрез кърлежи, са летни заболявания. Кое е най-характерното за тази група болести?

Инфекциите, пренасяни чрез кърлежи, действително за характерни за лятото. Не винаги има анамнеза за премахнат кърлеж: поради малките му размери, „предпочитанието му” към скритите места (задколенни, аксиларни гънки,  корем, гръб, окосмена част на главата) и безболезненото ухапване, по-точно впиване, което последното често остава незабелязано.

Променя ли се клиничната картина през последните години?

Клиничната картина се е запазила непроменена. За съжаление, въпреки актуалността и интереса към тези заболявания, те не се познават достатъчно добре. Нерядко еритема мигранс, най-характерната проява на Лаймската  борелиоза (или Лаймската болест) се приема за алергия, предписват се антибиотични мехлеми, което е погрешно.

Началните прояви на кърлежовопреносимите заболявания (с изключение на еритема мигранс) са неспецифични и наподобяват тези на много други инфекциозни заболявания. Те включват температура, втрисане, главоболие, болки в мускулите, отпадналост. Поради неспецифичността на клиниката  данните за кърлежова експозиция трябва да се търсят насочено.

В какво се състои първата помощ при ухапване от кърлеж?

При забелязан впит кърлеж трябва да се направи опит внимателно с няколко издърпвания да се извади. Обърнете внимание - точно издърпване, а не въртене, защото така има опасност кърлежът да се скъса и в човешкото тяло да останат части от устния му апарат или тялото. Следва дезинфекция на мястото с йод или спирт. Изваждането трябва да се прави не с голи ръце, а с ръкавица или парче плат.

Какво следва да  се направи с извадения кърлеж?

Изваденият кърлеж трябва да се унищожи, като се изгори или изхвърли в тоалетната. Неправилно е да се пука, защото така може да пръсне съдържимото му и да попадне в очите, като по този начин се предаде евентуалната инфекция

Какво най-често се греши в поведението при ухапване от кърлеж?

Първо, масово се изписват антибиотици, а не е доказано, че в Европа те профилактират тези инфекции.

Другата разпространена грешка е да се правят серологични изследвания за Лаймска болест, без да има каквито и да са болестни прояви. Полученият положителен резултат в тези случаи би могъл да е фалшиво положителен, или пък да е резултат  на прекарана преди безсимптомна инфекция (т.е. инфекция без клинични изяви).

Какви могат да бъдат усложненията - най-вече онези, които се познават по-малко?

Усложненията са много редки, ако става дума за късни прояви на дисеминираната Лаймска болест. Дори при  нелекуваните  се наблюдават  в 15-20%. Ранната диагноза и адекватно лечение на ранните прояви – еритема мигранс, е гаранция за предотвратяване на усложненията.

Опасенията за   развитие на Лаймска болест след кърлежово ухапване са неоснователни и силно преувеличени и трябва да отпаднат чрез адекватна информираност  на обществото.

Каква е днешната епидемична ситуация в България?

Единични са случаите на Кримска-Конго хеморагична треска и туларемия. Има известно „затишие” на Марсилската треска. През последните години броят на регистрираните случай на Лаймска болест е двукратно по-голям, което до голяма степен се дължи на свръх регистрация във връзка с включване на заболяването в клинична пътека. Както другите природоогнищни инфекции, така и кърлежово преносимите са циклични, т.е. по необясними причини има периоди на повишена заболеваемост, последвани от периоди с по-ниска.

zdrave.net, Невена Попова